Spela på trav

När det gäller trav krävs det både tur och kunskap för att kunna vinna. Det finns dock ett par saker som kan vara bra att ha koll på när man spelar, men man måste också komma ihåg att oavsett hur mycket man kan om hästarna agerar varken dessa eller deras kuskar enligt bestämda mallar och loppen kan med andra ord sluta nästan precis hur som helst. Det finns hur mycket som helst att lära sig inom travets värld och man kan mer eller mindre säga att varje travlopp ger spelaren något nytt att fundera över inför framtiden. Här i artikeln kommer vi dock att ta upp en del grundläggande saker som kan vara bra att hålla koll på om du vill börja spela på trav.

Vilka odds har hästen?

Om en viss häst har ett högt odds betyder det att antingen spelarna eller spelbolaget anser att hästen har en liten eller mycket liten chans att ta hem segern i loppet. Om hästen får ett dåligt spår, har varit sjuk eller om den helt enkelt inte gjort bra ifrån sig tidigare är det vanligt att oddset blir högt. Om hästen har ett lågt odds tror många på den och det kan vara tack vare ett bra spår med mera. Man bör dock som spelare vara medveten om att det inte är säkert att hästen vinner i loppet bara för att oddset är lågt. Det kan istället vara bra att titta på om någon häst verkar ha större chans att vinna än vad oddset säger.

Vilken utrustning används?

Inom trav finns nästan hur mycket utrustning som helst att använda sig av. Det finns flera olika sorters vagnar, huvudlag och hästskor som hästen kan utrustas med. Om en häst inte trivs med den utrustning som används kommer den antingen inte att springa bra, eller så är risken stor att den galopperar. Bara en sådan sak som att hästen blir av med skorna på bakhovarna kan leda till stor förändring i rörelsemönstret.

Var startar hästen?

I travloppen startar varje häst i ett spår. Spår 1-8 kallas framspår och spår 9-15 kallas bakspår. De hästar som är snabba i starten kan ofta dra stor fördel av att få ett framspår. Detta kan vara värt att kolla upp när man ska spela.

Vilken bana gäller?

När man ska spela på trav kan det vara mycket klokt att fundera över vilken bana loppet kommer att gå på. Det kan vara bra att fundera lite extra över underlaget på banan, samt dess uppbyggnad. Vissa hästar gillar inte mjuka och lösa underlag, andra gillar inte lera, medan en annan häst springer allra bäst om banan känns som en svamp. Ofta kan långa resor också vara negativt för hästen, liksom båtresor med mera.

Hur har hästen sprungit tidigare?

Som spelare bör man alltid ta en titt på hur hästen har sprungit i de senaste starterna. Man bör dock inte bara titta på resultaten, utan man måste också läsa av loppet och gärna titta på repriser med mera av loppet.